Tegemoetkoming in planschade
In de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is voorzien in een regeling betreffende het toekennen van een tegemoetkoming in planschade. Onder planschade moet – volgens artikel 6.1 Wro – worden verstaan: ‘schade in de vorm van een inkomensderving of een vermindering van de waarde van een onroerende zaak als gevolg van de wijziging van het bestemmingsplan of als gevolg van een afwijking daarvan’. Daarin is bepaald dat burgemeester en wethouders aan degene die planschade lijdt, op aanvraag een tegemoetkoming toe kennen, voor zover de schade redelijkerwijs niet voor zijn of haar rekening behoort te blijven en voor zover de tegemoetkoming niet voldoende anderszins is verzekerd.
Normaal maatschappelijk risico?
In artikel 6.2 Wro is bepaald dat binnen het normale maatschappelijk risico vallende schade voor rekening van de aanvrager blijft en dat ter zake van vermogensschade wegens een ruimtelijke ontwikkeling buiten het eigen perceel een gedeelte van in ieder geval 2% van de waarde van de onroerende zaak voor rekening van aanvragers dient te blijven.
Inkomensschade
Ter zake van inkomensschade geldt eveneens een forfait van in ieder geval 2% van het inkomen onmiddellijk voor het ontstaan van de schade. Voorts is bepaald dat bij de beslissing op een aanvraag moet worden gelet op de voorzienbaarheid, op de mogelijkheid om de schade te beperken, dat redelijkerwijs gemaakte kosten van rechtsbijstand worden vergoed en dat een wettelijke rente over het toe te kennen schadebedrag wordt vergoed vanaf de dagtekening van ontvangst van de aanvraag.
Nadere regels
In het Besluit ruimtelijke ordening en in de gemeentelijke Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade zijn nadere regels gegeven over de advisering over aanvragen om tegemoetkoming in planschade. Deze regels betreffen de benoeming van de deskundigen die de adviescommissie vormen, het onderzoek dat de commissie moet uitvoeren en de termijn waarbinnen op een aanvraag moet worden beslist. Als uit de schadeoorzaak voor de benadeelde tevens een voordeel voortvloeit, moet voordeelverrekening plaats vinden.