Er zijn veranderingen in de directe omgeving van uw huis. Het bestemmingsplan is veranderd, of er wordt een weg, watergang of spoorlijn aangelegd. Daardoor kunt u schade lijden. Er is dan in principe recht op vergoeding van deze schade. Dat heet nadeelcompensatie.
Er is schade. En dan?
Nadeelcompensatie is in tegenstelling tot planschade niet in de wet geregeld en hoeft geen relatie te hebben met een bestemmingsplan. Door de jaren heen heeft de overheid echter ingezien dat belanghebbenden door (rechtmatig) handelen van de overheid schade kunnen lijden. Er moet wel sprake zijn van een onevenredig nadeel bij een door de overheid uitgevoerd werk. Zowel aan de zijde van het overheidsorgaan, die het nadeelcompensatie-verzoek in behandeling neemt, als aan de zijde van de belanghebbende wordt in vrijwel alle gevallen deskundige hulp ingeschakeld.
Wanneer nadeelcompensatie?
- Het langdurig afsluiten van een weg, waardoor een bedrijf minder goed bereikbaar is. Hierdoor kan zich inkomensverlies voordoen: omrijden naar bedrijfsonderdelen en verlies van klanten.
- Werkzaamheden aan een brug met als gevolg extra transportkosten en reistijd voor het vaar- en wegverkeer.
Wie zijn belanghebbenden?
- Particulieren
- Ondernemers
- Eigenaren/gebruikers
De schade is onevenredig groot…
U (of uw bedrijf) kunt in aanmerking komen voor een nadeelcompensatie-vergoeding, als uw schade onevenredig groot is in vergelijking tot de schade die anderen lijden die zich in een gelijkwaardige situatie bevinden. Dan kan u in aanmerking komen voor een financiële vergoeding. Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, moet een nadeelcompensatieverzoek worden ingediend.
Hoe werkt een traject?
- Indienen van een gemotiveerd verzoek met betrekking tot tegemoetkoming in nadeelcompensatie.
- Verzoek mondeling toelichten op hoorzitting.
- Schadeobject uitvoerig opnemen inclusief de nabije omgeving waardoor de schade wordt veroorzaakt.
- Indien nodig onderzoek van de financiële administratie.
- Opstellen en beoordelen concept- en definitief advies.